Friday, February 19, 2010

Shah Alam to Lost World of Tambun..:P

kejadian adalah- hari ahad bersamaan CNY bersamaan 14hb Feb 2010
Plan nak ke Lost World of Tambun ni muncul pada hari jumaat.. atas pelawaan my old friend YATI.. so aku pun mula la menggoogled.. dan start mengecall beberapa hotel yang berdekatan... seperti yang dijangka.. FULL.. gatal sangat nak g jalan2 disaat2 akhirkan..nah!! rasakan.. tapi tak mengapa.. kekreatifan aku bermula disitu... jeng3.. apa guna mudah.com kalau tak kasik mudahkan idop aku kan... so aku pun type "homestay+Ipoh"..nah berderet..sila pilih.. dan tangan comel ni telah terklik kat satu ads tu kan... dan dari gambar cun dan harganya pun murah..only RM150 per night untuk 1 rumah.. 3 bilik, full furnished.. ini la 1st time try berhomestay... nanti aku citer tahap kebestan berhomestay ni ya...

now.. aku nk story perjalanan kesana.. malam sebelum berholiday..niat dihati nk packing barang bila anak2 dah tdo tapi........ akhirnya aku tdo tanpa packing barang2.. packing dalam mimpi pun tidak sama sekali.. hahah.. bila aku mempacking? pukul 7 pagi start packing.. pukul 8.30 aku sudah siap packing tanpa tertinggal satu benda pun..syukur...dan anak2 jugak sudah DImandikan siap comel2 lagik nak berholiday... si hakim bangun siap sound.. aik..ibu..kiter nak balik kampung ke? kaedahnya..bila melihat beg balik kg tersusn rapi kan...

pukul 8.57am kami gerak dari S.alam ke Ipoh.. perjalan memakan masa 2hours ++ sebab halfway drebar wanita solehah yang bawak kan..so agar terlebih berhati2..ngeh3 (tak nak mengaku lembab hoccay!!) en abah ZZZZZ kat belakang bersama putri kesayangan.. grrrrr

alhamdulillah..jalan tak jem..meskipun aku dah siap sedia bawak roti :P... layan pic..

on the way ke IPOH...

sesampainya disana.. cuaca sangat la PANAS.. yang berbahang2... org.. tak yah cakap.. dari tengok kereta ja aku dah tau..betapa ramainya org....disebabkan perot lapar..so harus diisi dulu..nasib baik GIANT dekat..so edisi makan2 dulu sebelum lain2 edisi.. budak 2 org tu makan main2 je.. aku yang terover lak makannya..heheheh.. jeng3.. sampai kat sana beli tiket... terus mencari cik puan YATI yang dah mula kePANASan... tapi kami mulakan dengan Amusement Park.. hakim naik ketapi Perak Parade 6 round hoccay..naik sampai puas!!! kemudian kami naik chocho train..Adventure train .

My friend said.. jangan p Lost world..borink katanya.. tapi me degil..nak jugak merasa keboringan yang diperkatakannya.. tapi for me..mana2 tempat kita pegi..kalau kita enjoy the place..insyaallah ok.. in this place..ok la..apa yang penting!!! bukan KERJASAMA ya... tapi kali ni..ALL OF US ENJOY THE TRIP.


masa kami naik chocho train tu kami singgah kat PETTING ZOO ala2 mini zoo la.. ape yang ada? just rabbit, ular, burung..ikan.. lagik.. tak perasan larr. bila sampai kat sini hakim dah tak keruan bila melihat ada beberapa budak2 tengah hepi menangkap ikan..disediakan baldi comel dengan jaring tangkap ikan.. so aku bagi la dia tukar baju kat sini and let him rasa tangkap ikan..heheh tapi sadisnya sekor ikan pun tak dapat tangkap...kih3... tak pe nak...janji hakim enjoy!!! (gambar x de..rasa cam kurang je gambarnya..adakah telah didelete oleh hakim..emmm rasanya macam ye....huhuhu) si arissa pulak sangat teruja melihat segala binatang kat situ...hehehe

Habis sudah acara lawatan... selain tu ade jugak horse ride.. tasik utk kayuh2 n tiger... cave..semua..tapi tak menarik perhatian. Hakim dah mula xcited nak mandi!!! so..apa lagik..edisi mandi manda la... org ramai giler... kebersihan? usah ditanya...:P

setelah 4 jam disana.. dah masing2 pun LOTEH!! kami pun serrender..hakim dengan rtela hati keluar dari pool setelah main dengan sepuas2nya... si adik plak dapat sebotol susu.. tanpa baju keluar dari theme park.. sempoi kan aku? hehehe emm lupa plak.. untuk masuk kesini cuma RM30 for adult and kanak2 lebih 90cm RM24.. in this case hakim tak kene RM yer..even dia lebih 90cm.. lebih sket jerkkk cincai la...ngeh3
ok.. setelah keluar dari theme park.. kami pun menuju la ketempat berteduh... mari kita berhomestay..bukan homeschool hoccay..sebut betul2..homestay!!.. stay like a ur own home..leh gituk? ini lah kali pertama kami berhomestay time coti2.. tidak sia2 rasanya..sangat selesa.. setelah bermanis mulut dengan owner.. syikin yang jelita ni telah dapat harga yang murah..dari RM150..aku berjaya dapat RM100.. cik abang tentu lah suka kannnn... even pn ibu yang blanjer...:P sepatutnya ada rumah yang lagik cun dari rumah kami duduk ni..tapi disebakan tempah last minute so kami dapat this house.. agaknya org 1st kot...sebabnya owner tu kata rumah tu baru renovate, dan lepas ni nak pasang aircond...macam rumah2 yang lain (owner ada 5 biji homestay..uhh sungguh business minded!!) dalam pikiran aku..lepas ni kalau bercuti..nak aja berhomestay...semuanya ada..selesa.. kepada yang berminat bleh klik sini owner begitu friendly..:)
malamnya kami cuma round sekitar IPOH.. tak ada apa yang menarik pada aku..lepas lepak2 kat kedai makan yang agak glamer kat IPOH ni dengan makanan berlimpah ruah dengan udang..kami pun balik..zzzz
nota tangan: ada beberapa orang telah bertanya kemana cuti CNY? ada pulak yang bertanya bila nak update blog? tetiba terasa glamer..hahah dasar perasan!!:P.. to kak eynda--- thanks alot.. ckin sudah pandai bercollage:)

Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

11 comments:

azimah-Butik Nur Kasih said...

wahhh org 1st komen ni. cikin klu buat collage jgn buh byk2 pic, kecik sgt jd tak nmpk. 3 is ok. tp sy pun suka jer buh byk2 sng hehe...
bestnya korang cuti2 mesia kami tak dpt lar this time huhu... homestay erk...gud idea!! blh jimat :P

Syikin said...

thanks gmah- ko memang the best commentor.. kecik sangat ekk gambarnya? nampak pecah2 or blur cam gambar mimi tak? risau gak..sbb pc ni wide so mmg nampak besor la gak gambarnya.. tak pe... akan di pertingkat usaha mengcollage...heheheh..
homestay ni selesa la gak sbb mcm dok umah sendiri kan..dengan beranak dua ni...selesa gini jerk la..lagikpun sangat BUDGET..:)

azimah-Butik Nur Kasih said...

gambo ok tak blur tp kecik. time nak upload ke blog tu click largest :). try lar wondershare photocollage sgt best tinggal nak 'drek' gambo jer. semua layout dia lawo2. tp kena beli ar :P

Azmiezas said...

Best kan pegi LW of T,..tapi i paling salute idea u tuk cari homestay tu..

Kenapa ari tu i tak terfikir mcm ni aaaa??..kikiki..

Syikin said...

gmah- ala kene beli la plak... aku ni spesies nak pree je mendownload..heheh tak pe picasa n flick r bleh membantu.. tapi kene tiup angin rajin sket i...uwaa dulu2 cam rajin sket siap berphotoshop...skang malas tahap gaban:P

Syikin said...

azmiezas- tu la i pun last2 minute plak dapat idea berhomestay..hehehe... best full furnish kalau holiday lama2 homestay sesuai..budget2..hehehe

'ImranHud said...

weip...akhirnye bercuti gak hangpa..patutla keta banyak ke utara..keta hang pon menyumbang jugak sebijik..homestay??great idea gk tuh..aku jek stay kat umah anak beranak..wakakaka..

'ImranHud said...

hg pakai ps la wat collage tapi leceh sket..aku pon dok blajar edit gak ni, nak wat custom album..hehehe..banyak tutorial lei search..

Syikin said...

zana-ps.. dulu mmg aku suka guna..time rajin.. skang sgt la malas..nk berlayer2..huhuhu... take time oo godek2 bentu tu...

Syikin said...

zana- aku x sumbang ke arah ke'jem'an hway..aku p on sunday la... jalan nice..leh lagik pecot 110km/h.. hahah wei hg x payah homestay..dapat free accomodation kan.. apa lagik...26hb ni la g lumut....:P

Zana said...

kata pi dgn yati, awat takdak pn gambaq dia??? LWT la ni mcm2 dah ada.....dulu skit ja time aku pi

Related Posts with Thumbnails