Tuesday, February 2, 2010

Saya punya impian..

wah tajuk aku.. sangat lah poyokan.. macam la aku sorang yang punya impian.. hahaha.. saja la nak buat entry pasal impian aku yang satu ini yang belum termakbul. aku rasa dah agak lambat sedangkan orang lain dah lama pun merialisasikan impian mereka berkenaan yang satu ini. aku ni jenis manusia yang get set...get set.. ada yang go ada yang 'mati' disitu sahaja. ada yang baik ada yang buruk. yang baiknya saat aku tersangat la teruja nak beli gadget macam game yang agak mahal untuk hakim last2 tak jadik..hahaha.. tapi impian yang satu ini harus dan wajib aku rialisasikan secepat mungkin.. peruntukan dah ada..hajat dan niat dah lama tertanam..

uhh apa yang aku membebel ni kan..heheh since aku agak ceria hari ni mengenangkan 'kerja' macam ala2 settle (bleh gituk?).. aku tak nak ucapkan kata2 -ve.. asyik tak hepi ja.. kata blog hari2 terindah kan... so must be yang indah2 jerk yang perlu dicoretkan..akakaka..

again back to the title..

aku...kan... dah lama search set buku ni... mula teruja masa last 2 year masa hakim baru satu tahun. my opismate used this book kira2 12 tahun lepas, masa tu tak silap anak dia baru umur around 3 years old. this book really helpful for her and efektif.. cara dia ajar anak dia membaca. Start from that, aku pun dah mula cari info and berhajat nak pakai same method. penggunaan kaedah Fonetic. testimoni juga banyak sebab produk ni dah lama dipasaran dan diguna pakai.

Umur hakim hari ini sudah pun 3 tahun 5 bulan, masa yang aku rasa sedang elok untuk aku aplikasi kan method2 macam ni. pernah aku suarakan pada cik abang, tapi macam kurang bersetuju dengan idea bernas si isteri tercinta ni.. ahh dont mind.. I just find something good for my child. katanya biarkan anak bermain sepuasnya..(tak setuju hokkay.. tapi aku diamkan saja). kalau ikutkan tahun.. hakim dah 4 tahun sudah boleh dihantar ke tadika.. again my other side tak setuju.. so never mind.. i follow... but i have to try another method supaya masa anak2 aku tak terbuang.. sejam sehari pun dah ok untuk dia learn something. sangat jeles hokkay bila melihat anak2 lain sebaya hakim sudah tahu itu dan ini... aku juga punya impian begitu..huhuhu akan berusaha walaupun masa agak terhad, akan ku cuba... doakan aku ye kawan2..


ok berbalik kepada mehod yang aku katakan tadi.. ini setnya.. kawan2 mesti pernah tengok or guna kan? kalau ada meh la share info with me.. tengah conpius mana satu yang patut saya start. ada yang murah ada yang mahal.. set ini kalau buku2 saja around RM36++ jerk.. kalau pakej bistari ni RM75 one set.. murah je kan. apa la sangat RM ni kalau ni bandingkan ilmu yang anak perolehi..betul tak? penulis buku ini tidak asing lagik...Nik Elani Nik Nawi dan Othman Ahmad. Apa yang ada dalam ni? sila lihat dibawah

Kandungan Pakej:
Set Bacalah Anakku,
Fonetik Ekspress 1 & 2,
Lagu Abu Ada Ayam,
Permainan Kreatif
Poster Lagu Abu Ada AyamTahun: April 2009
Mengenai Produk
Mengandungi set lengkap untuk permulaan kanak-kanak membaca beserta buku latihan, permainan dan alat bantu belajar

Set ini ada jugak dalam english version mean cara nak ajar anak membaca in english. sebutan phonic in english. Pakej bistari ni namanya read easy.

ni antara yang ada dalam set ni. kalau dalam bm version ada CD Abu Ada Ayam, tapi dalam english set ni ada cory cat. Harga one set RM95 (Kandungan Pakej: Set ReadEasy, ReadEasy Activity Book 1 & 2, Cory Cat Song, ReadEasy Intermediate Level dan Poster ReadEasy Phonics Song)

these 2 set boleh dapat dikedai2 buku atau kad www.readnetwork.com

one more........

pernah tengok ni? sudah pasti dah ramai yang guna atau sekurang-kurangnya jeling2 manja kat shopping complex terutamanya area mana tesco...kan kan kan..aku kan.. dah lama tengok tapi still buat dekkk jerk.. ni mesti la ribu riban kan.. boleh bayar bulan2 kalau mahu..boleh mintak macam2 kalau pandai cakap.. heheh.. aku berminat tapi as usual..cik abang aku tu yang cikgu tukan... cam tak nak.. uhh belum sit down dah cakap cam tu...huhuhuhu.. so keep this dulu.. dah tergedik2 p sit down kat SA tu alih2 my buddy yang TERbeli..hehehe.. bleh copy tak? (kah3.ayat...........)

so sudilah kiranya kawan2 ku yang budiman kalau ada info bantulah aku yang tengah pening untuk memilih ni...mana yang harus dan wajib start dulu.. maybe boleh membantu untuk aku membuat keputusan..
apapun ..secanggih mana application dan buku yang kita beli ..kalau tak pakai.. tanpa penglibatan ibu bapa.. tak jalan jugak kan... so aku harap aku RAJIN untuk ajar anak2 aku sikit2..selagi termampu... insyaallah...:)

Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

16 comments:

Mimie Fazira said...

sikin ... danial dah guna set grolier tu almost 5 months ... skrg dah CD ke 5 ... perkembangan amat2la positif ... dah pandai kira 1-10 .. tapi kalau eleven die sebut one one, twenty die sebut two zero ... a-z memang dah lancar .... basic colour , red, blue,etc pun dah boleh beza .. tapi klu ko tanya merah, biru, hijau - die tak faham ... totally english ... byk lgla yg improve utk danial ... at least tahun depan die ke tadika dah ada basic sikit ...

kalau ko nak , dtgla rumah aku, test dulu kat hakim ... kalau die macam minat bolehla beli ... lg satu aku suka set ni, tak payah ko nak ajar susah2 ...aku pun mana ada masa nak ajar sgt ... CD tu dah siap semua .... ko pasang je ..

Zana said...

beli la wei.....aku rasa cam ok, tak fully used lg sbb dvd player rosak plak...
kalo bleh copy aku dah bg kat hg la...

mimie penah try copy tak? zana dah try tak jd la...
lgsatu kalo beli yg ori lg best, bleh dpt buku yg sgt cantik iteww...

anese said...

haha..sorry syikin my thought same as ur hubby..lets him play a lot. nowadays mmg ramai lebih ke arah akademik tapi aku ambik pendapat mak aku yang mmg cikgu kekanak. Dia kata pada umur 4 thn kau kena bagi dia main puas2 sbb dari situ dia punya kemahiran psikomotor akan berkembang. Sbb lepas tu dia akan hadapi byk thn lagi dgn benda2 akademik yang sgt membebankan...Kadang2 bila kita expose terlalu awal dgn benda2 mcm ni bila tiba dia masuk tadika dia kena belajar lagi...masuk darjah satu belajar lagi...dan akhirnya ada budak yang dia jadik boring!!

Ini pengalaman adik aku sendirila..mak aku sendiri mengaku sbb terawal bawak dia masuk tadika(masa tu tak de org nak jaga so mak aku bwk pi sekolah dia sekali)....mmg dia jadik mls sbb byk thn dia akan ulang balik..alhamdulillah lepas tak berjaya dapat satu A dlm UPSR dia berubah9bayangkan klu dia kekal mcm tu??huhu)..kita kena ingat di sekolah bukan cikgu ajar anak kita sorang so cikgu terpaksa dari mula....tak pe jgn kau jeles dgn keupayaan anak org lain...

better kau ajar benda2 lain contohnya manners, bagi dia permainan yang melibatkan rangsangan-5 deria, melukis mewarna, permainan psikomotor (permainan koordinasi mata dan tangan), matching things, classify things into groups... etc..etc..cari yang kat sekolah tak ajar..bagi otak dia berkembang dr pelbagai aspek mll permainan!! Then bila dia masuk sekolah percayalah dia boleh jadik lebih dari budak2 lain...wahh sowwi terpanjang..just nak share pendapat dan pengalaman adik aku..

Anak aku yang Hani tu pun aku tak ajar ABC pun masa umor dia below 4 yrs..bagi main je..mainan yang berpekdahla..klu yang ABC and numbers yng dia tahu pun mll tv.....alhamdulillah bila dah tadika umur 5 thn dah boleh baca dan pencapaian dia boleh dipuji...

Azmiezas said...

anak i pun ada set buku bacalah anakku..n read easy..tu..bagus buku tu..budak2 cepat boleh baca..

anak2 ni kita kena rajin ajar, kalau tak diaorang pun malas jugak..asyik nak main jer..

Syikin said...

mimi- wah bagus aa danial.. bm version ko ajar la.. cam hakim ada gak benda2 yang dia tau in malay and bm cam banana sama pisang, one sama satu..yang simple2 bleh la.. colour masih fail..pakai belasah je..hahah.. inyaallah kalau ada masa...(bila ntah) leh bawak hakim g main2 ngan enel.. emm ahad ni kan dah nak jumpa..ekeke..

Syikin said...

zana- nak beli cam na..huhuhu sadis2 gaji lum dapat lorr..nazak2.. kakak angkat aku kata leh copy..:) hehehe (ayat2 manis ni...)

Syikin said...

anese- pendapat hang ada benarnya, aku pun takut my lil son tu bosan...belajar indirectly kat cartoon ja la..paayhouse disney banyak membantu...tapi tak menentu la silibesnya..belasah ja mana yang ada..
aku menerima pakai pendapat dan pandangan seorang guru. sebab u all yang berhadapan dgn dunia pendidikan sebenarnya kan...parent la ni termasuk la aku ni kadang2 lebih2 terikut n nak anak terer cepat.. hehehe tapi rasanya tak salah mengenalkan dia sikit..bukan paksaan..learn in fun way.. melukis semua tu ada gak.. dah berapa banyak buku hancorrr..tapi aku redho..hehehe

anak ko Hani, aku tau bijak budak tu kan..best student lagik tu..aku pun tumpang bangga..harap anak teruna aku pun cam tu..huhuhu..again..thanks mmg pandangan dan cadangan ko sgt2 bernas..laki aku baca ni mesti dia akan kata "kan abang dah kata"..kuang3..:P

Syikin said...

Azmiezas- u pun ada buku2 tu..so u start bm dulu ke bi dulu and masa umur berapa u introduce anak2 u ngan buku ni? sebab tak silap i bunyi setiap hurup in bm and english ada jugak beza sket2 kan..takot dorang conpius lak.,..

'ImranHud said...

salam...
weip..wargh..seriyes topik..aku pon dah setahon pakai magic english tuh..instalment 100/month..'imran pon ok, karektor disney, 1,2,3..color in english Alhamdulillah dah clear..tapi, disebabkan aku ni beli rumah kat area sket2 lagi nak masuk negeri perak, so anak2 aku membesar dalam kereta jer..pe yg aku wat, aku serahkan t/jawab sebagai 'pendidik' tuh pada en.dvd player @ sun visor..keluar rumah kul 7, aku pasang menatang tuh, suketi die nak tengok ke x..mula2 die x minat, tapi lani, dia yg request sbb kadang2 aku nak gak dgr panggilan hangit :p..selang seli ngan cd iqra' vol 1 & 2, alif ba ta pon dah lancar.lani kena ikot arahan dia, nak mowgli ker, aladdin ker, sinba ke @ alif ba ta..aku jarang ngajar kat umah sbb dia tido awal (kul 9)..kat umah main2 ligo je la..kat skul pon x de totally masuk klas, sebab dia under nursery,cuma nak bagi dia bekawan, main2 kat playground & depa ajar mengucap/solat/...kesimpulannya, kaedah aku, aku x mengajar dia sgt, cuma pasang dvd & jgn paksa dia..biar jer sbb lama2 dia akan minat dengan sendiri..ok,go...:p

'ImranHud said...

hoo, lupa..lagi 1 magic english ada fun thinkers..best gak game ni..ujung2 minggu lei layan dia main, tapi jgn biar dia main sorang, takut menda tu hilang, susah nak cari ganti :p kena order...

Syikin said...

imran hud(zana) -wah nampak sangat aku ketinggalan..bencik arrr... nak jugak..wei aku ni cepat terpengaruh betoi arrr..positive result make me really2 nk used this method arrr..uwaaaa.. uit..ASB ner bonus ade lagik nih..aakaka tak le larik budget..ekeke

noniey said...

sikin.. cam saya.. en suami pun jenis yang taknak kuarkan banyak sangat duit sampai riban2 tuk beli buku2 ni.. so kami ni, tiap2 malam mesti ajar anak at least setengah jam baca book.. tv, radio n apa2 alat2 hiburan mesti di offkan time tu.. 2-2 mesti ada depan anak.. umur anak saya baru 2 tahun 7 bulan.. tapi alhamdulillah dia dah tau sume jenis animal, dah pandai tgk colour.. abc sume dah pandai.. just beli buku2 yang ada kat kedai2 je.. murah n rasanya ok.. yang bagi saya since buku tu ada colour2 yang sangat menarik, then dia mesti suka.. n saya akan beli buku lain setiap kali dia dah habis ingat sume yang ada dlm buku yang kat rumah tu..

Azmiezas said...

I start ngan bi dulu....coz dia belajar kat CIC pun guna phonic punya, so senang sikit bila nak mengajar kat umah..

tapi CIC tak pakai buku ni, dia pakai buku diaorang sendiri..i pun tak tau buku apa, pasal x boleh bawak balik..

Syikin said...

noniey- sangat rajin awak berdua ya... patut la anak u pun cepat belajar.. belum pernah try lagik cari ni..may be bleh cuba..insyaallah.. tapi tu la.. time...huhuhuhu

Syikin said...

azmiezas- oo Hariez belajar kat CIC yerr.. ha ahh i prasan skang banyak tadika pakai system phonic.. baca jawi pun iqra..so cm membantu gak kan buku2 ni...

anese said...

haha..tak pe syikin..aku dulu mcm hang gak..ambitious gak...maklumla anak sulungkan. klu bleh nak umor 4thn suh pandai baca, mengira semua tapi bila mak aku tegur cam tu aku ikut je la..sbb dia kan cikgu tadika..dia kt ada setengah budak dia ok klu 4 thn dah kasi baca buku semua tu tapi ada sesetengah budak yang masuk 4thn ke tadika masa umor 6 thn dia dah tak minat dah..merewang/bercakap/main/tak pay attention sgt dah dlm kelas..termasukla adik aku yang no 3 tu jugerrrr...nge..nge..kalau anak kita tak boring tak pe..tapi takut dia boring..itu yang jadik merosot...tak pe lagipun byk thn lagik dia akan jumpa buku2....aku tau hang pandai jaga anak..insyallah Hakim tu akan cepat belajar...malah bila dia masuk sekolah sure dia akan excited sbb byk belajar benda baru.....ok apa klu dia belajar kat PHDC tu..samala mcm anak aku..cuma aku hadkan masa la..pagi2 tgk..petang main..mlm biasanya lukis2...

Related Posts with Thumbnails