Friday, February 19, 2010

From Ipoh to Simpang Pulai..to.....

mulanya..hajat dihati nak ke LUMUT, tapi disebabkan beberapa faktor ditambah pulak dengan kepanasan berganda..lagik mau ke pantai..uhhh x sanggup rasanya... jadi kami check-out from homestay around 10am. menyusuri jalan2 sekitar Ipoh yang agak boring.. terus menghala ke KL ikot jalan lama... tiba2 mata ini terpandang sign board simpang pulai... aku.. dengan manis2 mulut saja la cakap... '"eh bang, naik cameron ikot simpang pulai dekat ja kot kan, org kata jalan elok..." cik abang membalas..."iya ka? nak pi ka?" maka si ibu test market " nak p jom la"..emm apa lagik..laju ja la insan itew membelok ke cameron...mudah betul plan berubah!!! bak kata uda.. ini bukan kerja gila yang biasa...ini kerja gila gaban..hehehehe

CAMERON H'LAND tempat most faveret my lovely hubby... ajak la bila pun..pasti dia tak menolak..dan akan drive dengan rela hati......

walaupun kami kerap ke sana.. boleh dikatakan setiap tahun akan p.. dan kadang2 lebih dari sekali setahun..hehehe.. kami tak pernah naik ikot simpang pulai... jalan tapah menjadi pilihan walaupun aku amatlah tak suka... pening hokkay!!! tapi berlainan perjalanan kali ni.. perjalanan lebih santai sebab jalan cun plus kurang selekoh n berbukit berbanding kalau melalui jalan tapah. kami berempat mula memanjat bukit2 n gunung ganang dalam pukul 11 am sampai disana hampir pukul 12.30 tengahari
insan2 yang sangat seronot!!!
tempat pertama persinggahan kami ... GREEN VIEW GARDEN DAN AVANT CHOCOLATE FACTORY.. belum pernah sampai ke sini even banyak kali datang cameron..nampak macam masih baru.... so layan pic...

ada kura2, ada fish pond... hakim n arissa ...xcited..
pemandangan biasa di cameron... yang amat dirindui siabah..
perjalanan diteruskan... terus menyusuri jalan... melalui kg raja dan akhirnya kami jumpa ROSE VALLEY... singgap jap la...sini pun belum pernah sampai...:P macam biasa banyak gerai disini... penat arrr nak kejar hakim... huhuhuh
berenti lelah seketika.. sambil menjadik model kopok.. meh2 beli kopok..macam2 kopok ade, kopok kentang, kopong udang, kopok ikan, kopok keledek..macam2 ada... sedap.. bila si ibu dah umpan anak2 ngan kopok2 ni.. mereka behave sket..hehehehe:P...

nampak x kat atas tu sarang lebah..besar kan.... kebetulan time tu ada pertunjukan 'org lebah' so en abah pun mengetest power dalam berani2 takot..hehehe

collage style..

hakim pun nak jugak bergambar dengan lebah kan..dia panggil nyamuk..:P
time tu merasa2 madu plak... madu ni leh rasa..madu lain..jangan gatal2 ya bang!!!
tempat2 menarik.. tak singgah pon..malas.. sama saja,.. strawberi, teh, sayur2, butterfly farm pun dah penah masuk... jalan sangat la jem..lupa plak aku nk bawa roti..hehehe.. sampai saja dibrinchang..hepi la aku bila tengok ada pasar malam kan..yg tak hepi arissa pun dah mula manis mulut........."bu nakkkkkkkkk"... sambil buat aksi akrobatik... hakim plak berlari sana sini...almaklum mainan banyak..walaupun dia tak merengak nak itu ini tapi yang tak tahan nak jugak pegang2 mainan tu..sambil cakap " hakim tengok jerrr"......uwaaaaaaaaaa

setelah membeli sket2..kami pun blah....perjalanan diteruskan... menuruni puncak brinchang..... en abah dah berangan2 dah nak menikmati secawan teh ditempat favourite bersama sepotong kek..hehehehe... alhamdulillah hajat tertunai....

ada ka org tangkap gambar cam gini rupanya? atas kaunter ni tau...:P
cuma secawan teh bersama sepotong carrot kek untuk 4 orang.. kedekot tak? heheh kami x layan sangat..abah je makan sorang..kami rasa2 jerk....:P

edisi syok sendiri


collage style... (saja ja nk tgk beza...:P)

dari sini kami bertolak around 5 pm kot.. teros sampai tapah.. x nak dah singgah mana2.. dah melekit dah rasa badan..huhuhu.. tapi en abah solehah betol.. x merungut pun bawak keter..wah!!! sungguh otroment...:P anak2 semua dah pengsan... penat!!...aku dah siap2 berangan2 nak makan mee rebus tapah..lalu hasrat diluahkan..mana tau akan ditunaikan.....:P

berehat sebentar di masjid tapah..en abah mandi manda menyegarkan badan..ya la jauh lagi kan perjalanan... tapah ke shah alam..jauh tau..... jeng3.. hajat cik puan syikin jelita ni ditunaikan... marilah kita menjamu selera ... gara2 terpengaruh dgn zel dan jugak warung kita kat astro la nih..hehehe

lihatlah dunia...muka ku yang serabai berminyak plus lapar gaban..hehehe... arissa n hakim pun makan banyak...:P penat mendaki seharian kan.. ini lah pertama kali kami ke cameron balik hari..huhuuhu

nota: cameron tak sesejuk dulu...hhuhuhu....selesai sudah holiday kami.. last minute plan..betul2 last minute tapi menyeronokkan..alhamdulillah budak2 ni tak buat perangai.. janji susu mesti berbotol2..huhuhu 6 bijik botol tau bawak travel kali ni..:P
Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

18 comments:

zarin said...

ish syoknya ke cameron, lama sungguh tk naik sana..last skali masa 2003 kot..
hopefully may nanti we all dpt ke sana :)
anyway, salam singgah

Azmiezas said...

Amboi..jalan sakan..

1st time kita tengok org pi Cameron x bermalam..selalunya mesti org nak bermalam kat sana kan??..sejuk la konon-kononnya..kikiki..

Syikin said...

zarin- thanks sudi singgah... g la cameron ok tapi kalau nk singgah semua tempat agak boring sebabb attraction nya sama saja...heheh..setiap kali p mesti ada tempat baru...

Syikin said...

azmiezas- tu la..1st time gak merasa kalau tak bermalam..penat!!! balik umah teros tdo mati... kalau malam mmg sejuk tapi now agak panas.. tapi tak la sepanas ipoh...angin menghembus sejuk je..even matahari terik..syok oooo...

azimah-Butik Nur Kasih said...

wah cikin ko mmg cuti2 mesia btl kali ni ya huhuhu rasa jeles keke..
takpe2..sok kami plak nak jalan. :P

azimah-Butik Nur Kasih said...

wah cikin ko mmg cuti2 mesia btl kali ni ya huhuhu rasa jeles keke..
takpe2..sok kami plak nak jalan. :P

zuzie's life story said...

cik kikin and cikgu riezaal sedondon gitu..ekekekeke..x suke r gambo tenit2 tu..x besh!

sisdee said...

wah besnya jenjalan kat cmeron..huhuhu...kita nie tpksa batalkan gak ingat nak g awal cuti skolah tp byk dpt jemputan kawin so tpksa utamakan kaum keluarga kan :(

mama aqeelah said...

awatla xtepon aku time tu acik sikin oiii..aku pon otw nk balik kl tp lalu la sume tempat yg ko cite tu except taman rama2..nak benti pon xjadi sbb jln jem sgt2..huhuhuh..

mama aqeelah said...
This comment has been removed by the author.
Zana said...

cameron lagik???...takpa situ sejuk, best pi time panas2 ni, weii, dah tukaq selera ka jan? tak mkn butter cake dah? uzma tak jejak lg kat sana, means dah lebih 5 thn la aku xpi.... hakim dah berkali2 pi....

Syikin said...

gmah-cuti2 malaysia last minute plan..heheh ala.. ko tak yah jeles nanti ko cuti sekolah leh g..bawak iman n amal jalan2...:)

Syikin said...

zuzie- gambat tecik yer? huhu i follow u..heheh sedondon... kadang2 je..best gak gedik2 bersedondon..heheh

Syikin said...

sisde-- cuti sekolah sememangnya banyak jemputan kawin2kan.. kiter pun cadang cuti sekolah ni nkbalik kg... hehehe

Syikin said...

mamaaqeelah- dalam otak aku mmg nak call ko tapi terpikir lak cam ko p cameron on saturday.. rupanya... isnin ko masih kat sana ya?..amacam 1st time g cameron? ada best ke?

Syikin said...

zana- butter cake abisssssss tu pasal beralih arah tu..carrot cake pon sodap!!! ala..ajak la cikgu non p.. bawak anak2 g bercoti2 malaysia.. bulan 4 ka 5 ka.. tunggu "B" hehehehe

mamaaerish : said...

eh bila pegi tuh?... kami pn gi sana jgk... x terserempak pn yer... hik3...

emel eb kn ader kat ats tuh?... :)

abbyal_bakri@yahoo.com

Syikin said...

kami g on tuesday..CNY... heheh unplan.. yap ckin dah email eb dah.. tak perasan mula2 tadik email add tu..:P

Related Posts with Thumbnails