Sunday, April 20, 2014

Time Fly.. Nur Alya Najihah

seawal usia sehari..tembam..walau lahir cuma 2.6kg.cute!!
 ni masa kena prolong jaundice..huuhuhu habis hitam budak gebu ni
 faveret..masukkan alya dalam bedung ekspress ni.. dia pon selesaaa ja...
 kesayangan kakak.. uitt badan nak sama besarrr jaa
 meniarap agak lambat.. dalam 5 bulan..
 duduk dalam umur 8 bulan
 mula melangkah sekitar usia 1tahun 


 kalau demam.. begini la rupanya



sambut birthday 29 oktober.. potong kek aja.. tak ada apa2 majlis pon... abah tak da masa ni..huhuhu p kursus 2 bulan..sob sob


 latest nur laya najihah ... 1 tahun 6 bulan
petah bercakap.. banyak word dah dia dapat.. paling suka.. ibu.. nak am.. hadoii laa kuat makan ni.. kat rumah kena sentiasa ada kudapan.. biskut, coco crunch, honey star.

semoga membesar dengan sihat dan hidup sentiasa diberkati sayang..

Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

Thursday, April 17, 2014

Throwback- Terengganu kiterrrr

Throwback ajer.. mak cik cikin dihambat masa..uhh alasan normal ibu konon sibuk tak habis2
sempat juga pergi bercuti CNY lepas..ohh dah lama we..dah nak wesak dah ni.. masih dok cerita CNY...
percutian singkat 3 hari 2 malam 
31.01.2013 hingga 2.02.2014

pertama kali ke terengganu
keindahan pantai yang memikat jiwa..damai.. tenang.. indah..

anak2 pon happy, acik cikin n en suami pon happy.. dah lama x bercuti..uhhh 2 bulan lama ke ..kikiki baru dec lepas ke langkawi..uhh dasarrr kamu acik cikin!!

Dah lama actually lock price hotel kat Terengganu ni. Kat matta fair tahun lepas.. bayar rm50 so boleh lock price.

kami menginap kat
Sutra Beach Resort& Spa Marang

Kampung Rhu Tapai
Merang 21010 Setiu, Terengganu
Tel : (609) 6531111 Fax : (609) 6531226
E-mail :reservation@sutrabeachresort.com.my




view memang sangat2 menarik.. tenang aja... kalau bulan 3 ke 5 pantai lagi bersih agaknya

kami cek in sekitar 2pm.. lepas rehat.. aktiviti pertama adalah mencarik makan yang celop2 tepong tu... uhh hampa tak berjumpa yang memikat selera (tapi makan jugak sotong 2-3 ekor) hahahaha

aktiviti yang paling tak boleh ditahan2 adalah...mandi pool.. pelik la budak2 ni.. tak pernahnya jemu nak berendam even setiap minggu masuk pool belajar berenang.
sikecik pon excited bukan main.. acik cikin layan la jugak.. mandi pakai swimsuit yang dah lama x guna.. (walhal toke jual swim suit muslimah murah2 ni..sape nak sila bgtau.. dibawah rm100 ok!!)

ok jom layan pic tangkap muat dengan hp sahaja.. ada kamera dslr tak bawak..uhh stress.. hp plak batri selalu habis.. sekian terima kasih!!



 budak kenit ni ...terlupa pulak nak bawak swim suit dia.. belasah je dik pakai apa yang ada.. ini pon hantu air jugak ni...


hari kedua..lepas bfast kami ke Kuala Terengganu... sekitar 30-45 minit dari Merang ni.. 
lokasi.. Taman Tamadun Islam, Masjid kristal, Pasar payang.dan jeng2..
\SOTONG CELUP TEPONG PAK NONG TAHI LALAT.. uhh namaaa... ampon kalau salah.. i pon diberitahu gitu..


 naik ketapi free.. patut kene bayar kot..muahahaha.. panas oiii pukul 11 kat sini memang la mengundang peloh mencurah2


makan tengahari buat kali kedua kat AZ selera pantai timur
AZ SELERA TIMUR
No. 47, Jln Hiliran, 20300 Kuala Terengganu, Terengganu
09-623 1901
memang aku rekemen uols makan kat sini kalau dah area2 masjid kristal tu..sebab tak jauh.. macam2 makanan pantai timur ada kat sini.. anak2 aku dan aku sendiri.. makan laksam dan laksa berpinggan2.. 
gambar ini tiada kaitan dengan penceritaan diatas..budak kenit ni makan nasik ngan ayam ajoo
lepas makan.. soping.. lepas soping.. menghala semula ke resort.. tapi sebelum ittewww...
singgah gerai pak nong dulu

 ini dia.. aku yang gigih sejam setengah beratur..semata2 nak makan sotong gedabak celup tepong..oiii gigih..klau x jah.. x denya aku nak poyo macam tu.. 6 ekor gedabak2, baru rm38.. uitt seakan tak percaya..tambah udang, kopok lekor, air semua tak sampai rm60 pon.. uols tengok.. ramai orang luar ni.. 

 gerai kecik ditepi pantai.. makan sotong celup tepung time petang adalah sangat best..sambil hirup angin pantai..besttnyaaaa lahaiiiii

 haaaa..itu dia pok ong baju biru.. kaya ini pok nong..business maju
 ini kat belakang kedai tu..gigih dorang ni dok siang ikan sotong bagai
kebanyakan pic pak nong ni..saya google.. ampun kalau saya terguna pic sapa2 ya.. just membantu penceritaan saya (uhh ayat budak baik kena guna saya sbg kata ganti diri..)

 hari ketiga..masanya sudah sampai ..untuk pulang kepangkal jalan.. so snap la pic ala kadar..
sempat singga kemaman carik satar aziz.. satar dan otak2 style ni lain sikit dari JB punya.. nak tau apa yang lain..sila pi n makan ya.. hahhaa

 pemandangan indah depan bilik acik cikin..damai...tidur malam sambil dengar deruan ombak
 sempat jugak singgah kat sini..tak jauh dari hotel..memang setiap kali lalu..sangat ramai orang..so hopefully sedap..memang sedap!!!
 satu bungkus rm5 aja.. ada 10 batang kopok losong yang panjang2..panas2 lagik
 ok..cukup2 cerita kali ni.. nak berhibernasi lagi...


Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

Monday, March 31, 2014

Samsung Note3


finally its mine..alhamdulillah.. berbekalkan RM300 sudah boleh memiliki siidaman kalbu..
Tak rugi bermimpi indah tanpa disangka menjadi nyata..
ewah2..ayat tak bleh blah
ini subsidi daaa jangan nak bermadah2.. syukran alhamdulillah..

rezeki en suami juga dapat samsung S3 acik cikin..
erima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

Monday, February 17, 2014

Jakarta 19 Jan - 28 Jan 2014

 tumpang lalu wahai masa..
nak update gambar n cerita sensasi la konon

this time acik cikin pergi outstation sempena inspection BE centre
bawak orang2 MOH buat inspection sepanjang 5 hari,
binauuu mata tengok segala dokumen teknikal yang menimbun

semoga mendapat akreditasi secepat mungkin..insyallah..

entry kali ni acik cikin lebih kepada makanan yang selamat ditelan last time p Jakarta
sepanjang inspection, makanan disedikan pihak yang bertanggungjawab
kerja inspecktor..inspec..
kerja acik cikin..
tengok..makan..tengok..makan..hahahaha best kan kije cam gitu..
dah bfast heavy kat hotel.
sampai tempat kerja, minum pagi.. tengahari..makan lagi.. pukul 3..minum petang lagi..wakakaka..
rezeki jangan ditolak kannnn

ok. sebelum kita review makanan. untuk ingatan diri sendiri..
kali ni acik cikin menginap dekat
Hotel Atlet Century Park
--> reservation@atletcentury.com --> This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it -->
Reservation Fax : (62-21) 571 2094
hotel ni ok la, bilik besar.. 4 star
Hotel ni sebelah stadium/gelora bung Karno
so ramai la atlet2 menginap kat sini.

ok jom review makanan2 yang sempat acik cikin santap sepanjang 10 hari kat sana


hati masak mcam sambal santan, ayam penyek, masak kurma

minum petang

ini yang paling glamer kat sana RESTORAN SEDERHANA MASAKAN PADANG

Telur dadar, masak lemak, sambal ijau, ulam pucuk ubi rebus, timun
minum petang hari kedua
yang menarik.. kuih yang lonjong2 tu..makan nak sedap, kena makan dengan cili padi..pheww
tapi serius..sedap..kalau makan kuih tu sahaja memang tak berperasaan.. tawar..
bab nama2 kuih..korang jangan tanya..acik cikin tak tau..
yang acik cikin tau..makan jaaa

sempat jugak ambik satu gambar during bafst kat hotel.
ooh ini menu hari last, acik cikin suka sangat tomato itu..sedap2
ini makanan manado..ya pedassss lah kalau sebut makanan manado memang pedas2
ada unga betik, sup ikan, sambal, cucur jagung, ayam goreng berempah..sedap!!


hari jumaat acik cikin sempat ke bandung, day trip dari jakarta ke bandung.. 2 jam dari jakarta..pheww fenat. mengenangkan orang dah offer, dan lagi pulak tetamu2 yang acik cikin bawak belum pernah jejak Bandung, so acik cikin setuju aja. sukaaaa!!! senyummm sampai tingerrrr. disebabkan kesuntukan masa, sempat singgah rumah mode, pasar baru dan juga FO secret.. balik malamnya terusss finggsannn!!

entry shopping tak payah la nk review lebih2 kan.. acik lebih teruja entry makan2
ok. kat RUMAH MODE memang one stop centre
bak kata orang, tempat wajib pergi bagi rakyat malaysia. agak mustahil..uols shopping..x berlaga bahu dengan rakyat malaysia.

kat sini ada tempat makan best la jugak. acik cikin makan kat bumbu desa. ehh macam ada ja kat malaysia kan!!



ini ja menu acik cikin ambik.. dalam IDR 75K lingkungan 20hengget++

sempat jugak singgah kat KARTIKA SARI
uiitt datang bandung..ini tempat wajib juga yaaa
kek sedap!
pisang cheese juga sedapp!


memang meleleh la tengokkk..semuaaanya nak..sebab comel
 

 Hari sabtu, lepas hantar tetamu balik ke airport, sempat singgah sebentar ke Hard Rock Cafe Jakarta
sunyiiii ja.. hahah dah p siang kan..memang la sunyi...
acik cikin tak beli apa pun.. kawan acik cikin ja soping baju
after that we decided makan kat sini.3rd time aciki cikin makan sini.
cawangan SCBD.. acik cikin memang jatuh cinta dengan sup ikan itu..sedapppp..

total cost makan dalam 200K.. dalam RM55
makan dan minum untuk dua orang makan
kikiki tempat ni macam untuk orang ada2.. bila acik cikin n kawan acik cikin masuk...semacammm je org tengok..kikikiki.. ye la.. siapalah kami kan..huhuhu
adee aku kesah!!

yang  lagik best, dekat restoran ni, ada FO Blossom.
shopping again..hahaha indah kan hidup..
sempat beli baju dua hero kesayangan ni
collection dua ni.. x sampai RM50 pon for both
hari sabtu tu, kami cek out dari Century Hotel dan Cek in kat hotel biasa acik cikin duduk which is
Morrissey Boutique Service Apartment
last time datang best sebab bfast halal..but not this time, bfast dah dicampur dengan italiano cafe..yang ada ba alip ba ya..huwaaaa
nasib baik dah biasa kat area sini.. dah tahu dekat mana nak cari food.
hotel ni dihadapannya dekat dengan restoran, Circle K yang macam 7E... so no worries

oohh petang tersebut, sempat jugak memanjakan diri..
jeng3

 tempat ni baru buka so semuanya serba baru..
acik cikin sempat buat rawatan 2 jam. sauna, korea scrub, massage total RM50..ohh indahnya weiii!! murah2 siap shampoo lagik..uhhh best!!

malam tu, kami makan kat sini ja.. boleh la layan.. ibu suharti
set menu macam ni dalam RM12
esoknya ahad.. makan tengahari ni pulak
gurame goreng..sedappp sangatt
garume= ikan talapia

ini pulak malam terakhir 
garume bakaq
memanggggg memanggg memanggg sedapp!!
bayangkan makan cuma berdua, wanita solehah badan tak berapa besaq memang sengkak la makan


Ahad- Free n easy sebab tak de kerja hari ni..so apa lagik
langkak kaki panjang..shopping kat Tanah Abang
Hotel pulak sangat dekat dengan Tanah Abang ni.. dalam 1km ajoo.uhhh indah kan!!

fuhhh ini sepanjang 10 hari di Jakarta, beg acik cikin memang full!!
semuanya cantik..semuanya murah,,RM ja tak berapa nak ada.huhuhu

Hari isnin..kembali kealam nyata, kembali bekerja, cun kan kuih during meeting

hari isnin... sempat attnd satu meeting, terus bergegas ke airport, flight balik 3.50 Petang.
alhamdulullah 6.30ptg selamat touch down..:)

fuhh 3 kali acik cikin draft entry ni uols..berjaya jugak iols buat entry...big hand for me..hahah..

Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...
Related Posts with Thumbnails