Sunday, March 7, 2010

good bye 'cik put'

cuba tengok budak arissa dengan puting ni.. aku sangat suka time2 dia bby dulu..tembam!! macam nak geget everyday...:P
si ibu ni mula memperkenalkan 'cik put'ing pada arissa masa dia umur 5 bulan..mula2 dia menolak.. tapi siibu saja2 gatal nak bagi... sebab kununnya nk memudahkan urusan travel ke sabah nanti...heheh..apa punya ibu daaaaaaaa..
bila dah kenal..mula la jatuh cinta...setiap masa nak bersama, si ibu pulak siap cantikkan cik put dengan tali comel2 mickey la ..pooh la...terlekat kat baju arissa. so borink ja.. tangan comel dia sendiri yang carik n masukkan ke mulut dia... hehehe.. nak tdo saja pasti puting dicari... jauh disudut hati aku berazam umur arissa setahun apapun cara aku kena jugak pisahkan arissa dengan puting..
tok ahnya dah mula bising..risau takut cucu gegirl dia ni mulut moncong gigi jongang..kang jadik halimah jongang lak kan..heheh .. siap mempertikaikan..kenapa nk bagi puting sedangkan hakim tidak pernah sama sekali isap puting..heheh no komen...
sebenarnya aku pun kureng suka penggunaan puting ni... jadik aku harus berusaha memisahkan 'mereka'. dan alhamdulillah aku berjaya..pada masa yang sepatutnya...caranya?
1. kalau dulu arissa akan meraung giles2 kalau tdo x de puting..aku akan keraskan ati..biar dia meraung sekejap sebelum bagi puting... sambil sound 'puting adik ilang la...'
2. kalau dulu tdo malam...aku akan letak bawah puting bawah bantal dia..so dia akan carik2 n masukkan ke mulut dia sendiri sambil sambung tdo... kemudian.. aku tukar..letak bawah bantal aku..so susah sket dia nk carik.. macam lambat la nk dapat kan... kadang dia jumpa..kadang tidak... heheheh...ini cara pelan2 pisahkan dia..kalau ikotkan dia nak sepanjang malam mulut berpalam kan..no...no...no... not good hoccay!!
3. aku kerap ilangkan puting dia.... so dia carik2 x jumpa... heheh so nk tak nak... no puting.
4. makin lama dia semakin lupa akan puting dia... dan sedar x sedar.. aku rasa by january lepas mmg dia tak berputing dah pon... dan kalau da terjumpa puting dia..macam RINDU yang amat kan..dia akan ambik n masuk mulut... sambil sengeh2... tapi aku n abang hakim dia akan cakap.."eeeiii adik makan puting busuk la.. eeiii...malu la..." sambil aku ambik dan simpan... so lama kelamaan..dia tgk puting..siap macam pikir sebelum masuk mulut...ehehehe...
amacam? ok tak cara aku? kalau makin lama dibiarkan berputing tak baguskan kalian.... kalau semakin lama mereka bersama..semakin susah nk pisahkan... so arissa cuma berputing dalam 7-8 bulan ja...
note: mula nak berusaha pisahkan arissa dengan buai totally pulak. sejak berumur 3 bulan arissa tdo 'ndoi' /buai tapi cuma dirumah disiang hari.. kalau di rumah bbysitter/taska..dia mmg sudah diajar tdo bawah..sejak berumur 6 bln.. malam..dah x risau..memang boleh tido bawah.. harap bila umur setahun setengah totally boleh tdo bawah...insyaallah...

Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

6 comments:

Azmiezas said...

Anak akak tidor buai sampai umur 3 tahun lebih...bayangkan, mcm mana melenturnya buai tu..kikiki..

azimah-Butik Nur Kasih said...

ermmm tp kan cikin, honestly sy suka jer anak tido dlm buai time siang coz dlm buai dia tido lama. dpt lar kita free kejap layan tv etc... tido bwh kejap jer kan.
haritu cuba gak bg amal puting saja suka2. tp dia taknak keke...

Syikin said...

azmiezas- hheheh.. rumah saya sempit la kak..kalau tak de buai..jimat sket space..heheheh..alasan:P

Syikin said...

gmah- yap..begitu la selalu yg diperkatakan.. tapi so far anak2 aku ok.. si hakim dan arissa selalu tdo lebih dari 2 jam.. kat bawah..cuma mula2 nk tdo tu la... kena baring2 sekali dorang..yang kadang2 aku pun TERZZZZZZZZZZZZZZ sekalik..hehehehe

mama aqeelah said...

syikin, aku mmg sokong pendapat org2 tua xmoh bg puting kt bdk2 takut jd halimah jongang tp aku pon terpaksa gak dulu bg cik put tu kt aqeelah sbb xnk benti nanges..so far kita sendiri blh control penggunaan puting supaya anak xjongang..aqeelah setakat ni alhamdulillah xde mengalami masalah gigi ke depan a.k.a jongang/jonget..mudah2an tips ko utk pisahkn cik put tu aku blh ikut xlama lagi..heheheehhe

Syikin said...

mamaaqeelah-ank berputing macam behave sket kan...dok diam ja layan puting dia..hehehe.. x pa ayin..kalau aqeelah dah ok..bleh la ceraikan mereka..hahaha cam ganas ja bunyinya...:P

Related Posts with Thumbnails