Sunday, November 15, 2009

santapan minda...

sebelum ni aku tak pernah sharing buku ni dengan sapa2 kecuali my hubby yang mcm pandang serong bila tengok aku baca buku ni.... bukan kedekut ilmu atau apa..cuma takut disalah tafsirkan... sehinggalah satu hari cik puan Zuzie meminjam dan memberi komen positif pasal buku ni... kemudian.. cik Puan Zana pulak pinjam.. setelah membaca beberapa helai.. terus berminat dan berfikir... (apa yang cik puan pikirkan cik puan? heheh hanya dia jerk yang tau....).. and she will get this book also.
buku ni dah lama aku miliki... dan berulang kali jugak aku baca... tapi masih tak habis2...aku cuma baca bab yang berkaitan.. bab2 insurance dan hartanah tak penah pun ku baca.. tak silap since 2003 aku beli...... untuk tidak menampakkan aku ni TERLALU POYO aku balut buku ni.. balutan pertama baru saja di koyak oleh sikenit.. ni aku balut semula.. mesti korang tak tau apa tajuk buku ni kan.... hehehehe


bila bukak balutan tu.. you will know what i read.... jangan cakap aku poyo tau..dan aku jugak bukan pengejar duniawi atau RM semata2.. sape penah baca buku ni sila angkat tangan. zana n kak azimah!!! sila angkat kedua2 belah tangan serta kaki anda!!! hehehehe

Anda kenal dengan AZIZI ALI? atau penah dengar nama ni? kalau belum pernah sila google k!!!kenapa aku baca buku2 macam ni? aku nak jadik jutawan ker? kalau boleh memang nak!!! hehehe tapi buku ini bukan mengajar dari mana nak gali duit..atau nak ajak kita beramai2 ke planet jupiter..tidak sama sekali!!! tak kenal maka tak cinta.............. yang paling meninggalkan kesan yang mendalam ialah cara penulisan buku ini...ayat2 dan susunan yang begitu memberi impak. ringkasnya, jutawan dari planet jupiter adalah tentang cara menguruskan wang dengan lebih bijak...sebab aku rasa aku tak bijak... itu pasal aku kena carik pedoman... hehehe
kasik review sket!!!
RAHSIA KEKAYAAN DAN KEBAHAGIAN...
mudah saja.... Hiduplah mengikut kemampuan!!!! mudah kan? (tapi teramat lah susah sebenarnya!!!)
tetapi apakah yang dimaksudkan hidup mengikut kemampuan?
1. walau sebanyak mana pun gaji yang masuk dan wang yang masuk, kita hendaklah berbelanja KURANG daripada itu pada setiap bulan.
2. beli barang yang kita BENAR-BENAR MAMPU
3. menerima hakikat bahawa ada benda yang tidak mampu kita miliki.


ingatan buat diri sendiri:jangan pulak..orang tukar kereta..ko pun sibuk nak tukar kereta.. orang beli rumah ko pun sibuk nak beli rumah... orang beli barang mahal2 ko pun sibuk nak beli.. ade ke orang kisah dengan apa yang ko ada? ade ker?.. tak de!!! melainkan ko saja yang perasan diri sendiri... org tu kayer.. tak pe.. ko jangan nk mengader yerrr!!! macam mana nak idop bahagia kalau hari2 pikir utang? cukup bulan akaun -ve!!! no saving! no life! buku ini macam basic la dalam menguruskan duit... macam insaf sekejap bila baca... manusia mudah lupa, macam tu jugak aku..so kalau aku rasa macam aku hilang pedoman dalam bab2 berbelanja ni..aku akan ingatkan diri aku dengan membaca buku ini...
hasilnya....
aku tak la kaya tapi alhamdulilah.....aku boleh menarik nafas lega... ada sedikit simpanan dan yang penting..... aku tak perlu fikir sangat pasal HUTANG!!! aku cuma ada hutang PTPTN saja... yang aku buat sebelum aku jumpa buku ni.. masa tak mungkin dapat berpatah balik... yang penting untuk hari mendatang:P its BETTER LATE THAN NEVER!!!!
akhir kata...
Dr. David G Myers menulis dalam bukunya The Persuit of Hapiness, kajian yang dilakukan diseluruh dunia membuktikan ada dua cara untuk menjadi kaya: ' Salah satu cara adalah dengan memiliki harta yang banyak. Satu lagi cara adalah tidak mempunyai kehendak yang banyak'. Hebat bukan? sama2 la kita renung-renungkan..... Hiduplah mengikut kemampuan, janganlah hendak itu dan ini, pasti kita kaya dan juga bahagia.

Kejarlah harta duniawi umpama kita akan hidup beribu tahun lagi..
Kejarlah ilmu akhirat umpama maut akan menjemput esok hari...
for more info boleh klik sini
http://www.millionaresplanet.com/

Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

9 comments:

Zana said...

hahaha...mmg pn, baca ja 2/3 lai trus dok pikiaq termenung, memikirkan sama dak aku dgn apa yg dikata, tak beli lg nih!!

Mimie Fazira said...

aku ader buku tu cikin .... tapi...jeng jeng jeng ....aku suh laki aku je yg follow .... aku ??? tak boleh .... nanti stressss ... susu tak progress .... hehehehe ... anyway it's a nice book with easy presentation . PTPTN ??? ... bile mau habis bayo nih ... aku kontrak 15 tahun ... hang ???

eynda said...

Rasa2 buku ni ada kat lemari rumah ni...hubby rajin la beli baca2...eynda?? Baca majalah aje hehe...buruk betul perangai :-p

mamaaerish : said...

mmm... ill hv a serious thought abt it....

Mimie Fazira said...

cikin... aku tak sempat lagi nak update GROLIER tuhhh ... tunggu no, minggu ni ... i PROMISE u ...

zuzie's life story said...

Hukhuk!!! Agak stress lagi2 time tengah nak shopping tetiba teringat Azizi Ali..Phewww..terus cancel!

Pssttt..yang last2 tu i terasa hokay!!! Ekekekke...

nsazwa said...

bagus jgk kan klu kita ada info untuk manage kewangan kita...lets visit my blog....

Syikin said...

zana, cepat dapatkan buku ni..tak rugi beli...hehehe

mimi.. PTPTN? uhh ni yg buat aku stress..along moden..bayar tapi hutang still bertambah.. dah more than 5K bayar tapi hutang tak gerak2..cam siput ja...sakit hati aku tengok penyata.. 15 thn gak tapi cam tak hais jerk.. dah 6 thn dah ni..huhuhu
pasal grorier.. its ok.. nanti ada masa ko buat...take ur time k..:)

eynda n mimi.. tak sangka u all pun ada buku ni..uhh ketinggalannya ckin..huhuhu..patut la aset u all semua gempak2..jeles2

mamaerish... yap..need to thnk serios about this..huhuhuu

Syikin said...

zuzie.. terasa ke ngan ayat i? heheh i tak niat tau.. just remind myself and people that i luv around me..ngeh3

nsazwa.. thank lawat blog i.. really appreaciated.. will visit ur blog latter k..:)

Related Posts with Thumbnails