Sunday, October 18, 2009

Cloth Diapers (CD)

Dulu org dok bercakap pasal CD aku buat dekk aja.. aku ingatkan CD cerita tu ha.. yang pasang kat CD player tu...rupa2nya Cloth Diapers..ekekeke..
ok..disebabkan ada kawan2 yang bertanyakan perihal CD ni..maka aku dengan rajinnya menceritakan pada korang apa yang aku tau sikit2 yer...
setakat ni aku baru jerk pakai 2 brand.. kat pasaran macam2 lagik brand, macam2 corak, macam2 warna,macam2 patern.. korang cuma perlu search jerk..lembutkan jari jemari carik kat cik google atau cik yahoo tu ha...

apa itu CD? ini lah yang dipanggil CD
kain macam microfiber gituk..

ini di panggil 'insert'

CD ni berlubang tau..apa function nyer? ha....
caranya... sebelum nak kasik anak pakai..masukkan insert ni dulu yer..

dah tu ..
ingatan!! korang kena lipat tau lebihan kain kat CD tu..
kalau tak ..nanti terkena baju..bocor tau...
so lipat biar kemas..
masukkan insert tu n tebar2 macam roti canai tu..
biar insert tu cantik terletak dalam CD tu..


siap


yang aku tunjuk tadik tu brand coolababy..patern nya macam ni..
so meh aku nak cerita brand lunatots pulak
perhatikan ..bukannya sama tapi penutup nya lain
lunatots lebih kemas
lunatots punya kain yang lebih tebal dan gebu
lunatots lebih fit pada getah celah kelangkang
lunatots punya bukaan lebih kecil..so tak kembang2
may be sebab ni lunatots agak mahal..huhuhu
(patut dapat royalti aku pomot2 brand lunatots ni..hahaha..
tapi siyesss aku ikhlas untuk kebaikan bersama)

patern yang aku beli ni jenis valcro (zip zap)
lebih mudah untuk pakai
lebih fit pada baby..macam pakai diapers ngam2 jerk..
leh lekat suka ati kan... tak macam yang jenis button..
susah skit nak adjust


yang jenis valcro ni ada satu part kat CD tu untuk dilekatkan bila nak basuh..
bagi menjaga bahagian yang nak lekatkan tu..
so tak de la lekat bulu2 kain ke apa kan..
CD lunatots yang siap dipasang insert

eh... kalau diapers biasa kan ada saiz..abis kalau pakai CD kena beli banyak2 ker?
kena beli macam2 saiz ker?
rugi la macam tu..
oh tidak kawan2.. perhatikan yer
meh akhak nak story mory sket
uols tgk yer..ada banyak button kan..
aper hal nya button banyak tu?

untuk jadikkan saiz S uals cuma perlu.. butangkan yang bawah sekali ..so kecik la cik CD tu ..hehehe mudah kan?

untuk Saiz M button ke 2

untuk saiz L buttonkan ke 3
dah selesai.. ni saiz arissa pakai L

kalau XL..tak payah pakai la button tu..so pendek kata.. dari S sampai ke XL cuma pakai CD yang sama.. jimat tak? pelaburan jangka panjang ni..esok dah ada anak lain..boleh pakai lagik...hehehe
ehh leceh la..pakai CD ni nak kena basuh bagai...
hello cik kak!! kalau banyak sangat alasan..
tak payah pakai ok..bersedialah untuk melaburkan duit ..
sapa yg susah? sendiri jugakkan?
bak kata nabil.."lu pikir la sendiri"
tapi
kalau uoals dah try dan tahu cara guna dengan betul... insyallah uols akan suka
macam aku..aku beli 1 dulu lepas tu..lagik dan lagik..try byk brand.. carik dan carik pasti ada harga yang ditawarkan yang best...
ohh ya.. lupa lak.. ini sedikit tips buat uols..
PREWASH (Pra basuhan):
Ini adalah basuhan pertama apabila baru membeli cd. Ala2 perasmian gitu..
Caranya adalah.. basuh dan jemur sebanyak 3 kali.
Sila basuh jemur.. basuh jemur..basuh jemur ya kawan2

DAILY WASH
Ya kawan2 aku menjadik sangat rajin sekarang, every day masa mandi aku akan basuh CD ni.. tak de susah pun.. tak payah berus bagai..jgn berus..nanti rosak ya kawan2..just tonyoh2 n kosok2 saja.. apa yang aku buat adalah…aku rendam sekejap dengan air sabun and then bilas..kalau bekas ‘popooo” just alirkan air yang kuat buang hasil buangan tu dan rendam macam biasa..dont worry..keluar punyalah warna tak best tu…

STRIP WASH
Strip wash dibuat apabila mendapati Cd mula leaking (ni disebabkan lapisan minyak dalam najis bayi.. lama2 berkumpul dan membentuk lapisan pada cd)
Basuh cd satu persatu menggunakan sabun basuh pinggan , contohnya sunlight.
letak sedikit sabun pada insert/cd dan tenyeh2 sket..:D
Bilas then masuk mesin kasi bilas.
Bilasan terakhir letakkan sedikit soda bikarbonat. Fungsinya adalah untuk mengembalikan keputihan Cd.
setelah buat strip wash... masalah leaking dapat di atasi.
Perhatian ya.. strip wash ni hanya dilakukan sekali sekala sahaja. Tak baik untuk kesihatan CD kalo dilakukan terlalu kerap.


pesanan ikhlas dari lubuk jantung aku..
coolababy- kalau beli 1CD 2 insret
lunatots-1CD 1 insert
insert banyak..sangat bagus sebab insert ni tebal..
so basuh lambat sikit nk kering berbanding CD so boleh tukar2 insert..
yang lagik best boleh basuh mesin..so campak ja dalam mesin... tapi aku... aku basuh n bilas pakai tangan..(sambil2 mandi jerk...eksesais gakkan...)
sebab sehari ada 3 insert saja yang arissa pakai kat rumah bby sitter.. buang karan ja basuh pakai mesin..basuh tangan lebih cepat..just spin saja pakai mesin..
lagik satu..jangan lupa kasik tutorial kat baby sitter supaya pemakaian lebih efektif..lepas pakai cuma masukkan dalam plastik.. tak susahkan bby sitter..betul tak? hehehe :)
ok..selamat berCD yer...
Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

2 comments:

ZanariahMdzain said...

weip, aku dah bli gak..tgh prewash.nak try dulu, baru nak promot kat kwn2 utk =2 hijaukan bumi..hikhik...imran dok potty training gak lps aku pantang ritu, so far ok tapi 1st 2 weeks tu darah naik kpala la jugak aku ni...arissa tuh dah nak same bsr ngan abg dia..aku x lei hapdet blog lg, nyampah ngan jab it opes neh..

Syikin said...

zana!!! welcome back..windu la nk baca blog hang yg dah lama tak update tu..kasik kado...bubuh banyak2 sket gambaq sepanjang 2 bln ni na... marilah sama2 kita menghijaukan bumi..hehehe

Related Posts with Thumbnails