Thursday, December 29, 2011

balik kampung n jalan2 sekitar perlis part 2

14 December 2011 ( Rabu)
dari memboring kat rumah, so kami decide bawak anak2 dan anak2 buah berjimba ke perlis...

dari changlun terus ke padang besar.. ikut h'way tanpa tol sangatlah bestttt..banyak boleh save duduk kampung.. huhuhuhu
lepas ke padang besar tukar baju arissa. nasib baik tak datang awal sebabnya kalau weekdays kedai2 banyak buka dalam pukul 11 lebih..huh.. teruskan perjalanan ke Gua Kelam. tak jauh mana dengan padang besar. 1 jalan sahaja. dalam 17km kot. Dalam perjalanan ternampak la ladang burung unta ni..so singgah kejap, tak turun pon dari kereta..malassss. sebab tak de orang pon kat situ..hehehehe

jeng3.. excited la konon nak masuk gua kelam. lepas hampir 15 tahun tak menjejakkan kaki ke sini. kalau tak silap dulu masa usia 14 atau 15 tahun berkhemah 3-4 hari kat sini..syok ooo..huhuh miss that time.!!
dari padang besar menghala ke kangar akan lalu satu tempat bernama kaki bukit. disitu la terletaknya gua kelam..baru ku tahu..jalan yang sama kalau nak ke wang kelian. anda tau wang kelian? glamer sebelah utara.tempat soping barang2 siam.
 tapi sayang..impianku hampa. baru nak jadi tourist guide kat cik abang yang belum penah sampai ke sini..tup2 gua kelam DITUTUP.. sebab jambatan rosak teruk akibat banjir besar tempohari... sob3.. ingatkan dah siap...rupanya belum lagik... so kami2 keciwa.. tak dapat masuk.. bertambah keciwa kanak2 rebina ni la.. dapat tengok air tapi tak dapat mandi.. heheh tak prepare pon untuk mandi..:(
  kesian hakim... memandang jer orang mandi..:( 2-3 hari sebelum tu dah bawak dia mandi air terjun  puncak janing dekat rumah. balik terus demam sebab air bukit ni sejuknya lain macam.
  bergambar ja la kanak2 ribena oiii
 lepas tu perjalanan diteruskan.. sambil2 jamu mata terpandang la keindahan ciptaan tuhan.. tasik timah tasoh.... serius cantikkk sangat. tiba2 mata terpandang satu resort. dah tak ingat apa namanya. disebelah kanan jalan. kami pon masuk la ke resort tu dengan berani2 takut.. jangan la pulak kena halau..rupanya ada 2-3 famili lagi yang berkelah kat situ..ada pondok2 kecik tepi tasik..dan kebetulan ada pertandingan perahu layar..ada lebih dari 20 kot..sayup2 ja mata memandang..
yang ini yang dah sampai dulu.. pehh mesti berkilat punya la kulit panas2 lepak tepi tasik..
 layan blues sambil lepak2..boleh buat diri tertidur ooo angin kuat time tu.. tapi disebabkan perut dah berkeroncong time tu so harus la cari makanan..
 sekejap ja lepak kat resort tu lepas tu kami teruskan perjalanan nak cari habuan perut pulak. susah jugak nak cari kedai makan. tak macam kat kl ni ha. bersepah. almaklum orang kampung tak makan kat kedai sangat. dorang rajin masak kat rumah.
dah sampai beseri ternampak la restoran tok mek ni. ada hotel sekali. makanan boleh la di layan.. rate 6/10.. huhu dari tak ada kan..:P
bersambung.....
Terima kasih kerana mengunjungi blog Syikin. jemput datang lagi ya...

2 comments:

eyndayusoff said...

Dah catat dlm nota henpon. Kalau sampai perlis ada la tempat nak tuju :-)

Syikin said...

kak eynda- bagus tu.. tiba dah sampai sana terus terjah je kan..:)

Related Posts with Thumbnails