Friday, April 11, 2008

fikir..fikir....n fikir...

pikir punya pikir punya pikir..
hahaha pening aaa
bukannya pening memikirkan masalah negara atau alam sekitar tapi perihal baby sitter anakku a.k.a ibu Anim..sekarang dalam usaha mencarik baby sitter baru.. kalau aku cerita kat kawan2 sepejabat diorang dah sound lama suruh tukar. adakah aku ni yang lembab ha... emmm
baby sitter sekarang ni mmg banyak kekurangan yang aku nampak tapi seboleh nya aku pikir positif...tapi dalam hati kadang2 tersumpah seranah jugak..tapi yg ringan2 ja la...antara benda2 yang aku tak suka yang dia buat ialah..

1.dulu..dia bedung hakim masa tidur sampai la budak tu umur dekat 7 bulan.. aku ada gak wat serang hendap..gila apa tengah2 hari dibedungnya budak hakim tu... kecik2 dulu aku tak kisah la..tapi dah besar la.. aku just sound " tak panas ke kak... klau kat rumah dah tak bedung... lagipun dah besar"...dia plak menjawab.." dia susah nk tidur tu pasal akak bedung" bleh cam tu

2. bab2 kebersihan ni aku agak cerewet sket...ye ker? ahahaha kadang2 la tapi bab hakim. yes aku mmg titik beratkan.. aku tak suka tengok anak aku comot. penah sekali aku p time tengahhari amik anak aku..time tu aku keja luar so 4.30 aku dah p amik..saja tak inform dia.. tgk2... comotnya hakim dalam buai..mulut bekas makan bubur..akak tu cakap gelap tak nampak..dah tahu gelap napernya tak bukak lampu...errrrrkkkk ....SENGALLL...mmg gelap dalam rumah tu....dah pintu semua tutup...tingkap pun tutup..
kalau berdasarkan rumah nampak akak ni macam PemberSIH dan rajin orgnya...rumah mmg class....perabot jati semua beb ... hisan tak usah cakap la...bunga lilin la.. lilin garam aromaterapi bagai...rumah plak cermin besar2 sana2 sini... utk kesan umah lebih besar la katakan.. mau beribu gak cermin2 tu semua bingkai jati lagik...(sempat lagik aku ushar..)...tapi semua tu aku tak peduli..janji anak aku dijaga elok..harapan macam dia jaga rumah dia la jugak tapi hampesss

3. bab ketiga pun Kebersihan lagik... bekas makan hakim. everyday aku mmg masak dan masukkan dalam sia a.k.a mangkuk tingkat. setiap hari aku mmg kena basuh semula bekas makanan tu. sebab sisa2 nasik dan mmg berminyak. kalau tak nak basuh baik tak payah basuh...ergggg geram lagik..tapi mak cik tetap sabar..sebabnya tak pe..makcik leh basuh lagik walaupun hati ni geram.. botol susu? every day mmg aku akan basuh elok2..tak de nya aku nk percaya kat dia..

4. ni lagik satu..bab CUTI... alamak byk sgt la aka ni cuti..pada aku la. dah la sabtu ahad cuti. lagik mau tambah cuti. dah tu alasan ntah hapa2. penat la.. kenduri sana, kenduri sini, pak cik makcik meninggal/sakit. range dalam 2-3 bulan sekali mesti ada. dah tu kalau aku tak bagi pepagi buta call EL.. ada la yg meninggal dan macam2 alasan.. eeiii bila cerita balik ni rasa geram plak. penah dia mintak cuti sekali mula2 dia cakap nk temankan akak dia beli brg kat KL. yg ni dia cakap awal dlm seminggu sblm tarikh cuti... aku pun tak pe la amik la cuti ingatkan barang2 penting ke apa.. last2 bila aku bgtau kata ok.dapat cuti... dia bgtau dia nk p member card sale..kt SOGO!!!! boleh gitu...yg aku cuti terkebil2 kat umah. baik aku keja!! sbg amik ati dia belikan la hakim selai baju... terima kasih la kak...hati ku tetap terluka!!! huhuhu..tapi semuanya tak berakhir disitu... last weak dia mintak cuti lagik hr isnin. hr ahad anak buah dia kawin.. so dia kata isnin nk amik cuti..sebab letih pastu nak tukar buku bank la..daftar anak sekolah la..blablabla.. aku mmg nekad tak nak bagi. sebab semua2 tu dia boleh ja buat sebelum2 ni. walhal cuti sekolah lepas aku bagi dia cuti sampai 5 hari . naper tak pi?ALASAN semuanya.
jadik aku keraskan hati aku cakap aku tak boleh cuti..sememangnya aku terlupa nk mintak cuti..dia dah bgtau 2 mggu lps dia nk cuti.. dia marah aku habiskan cuti (opis aku cuti baru dapat on April)..ahh suka hati aku la..aku punya cuti aku punya suka la.. klau ikut tahun ni saja dia dapat dekat 20 hari cuti tau..lagi mau tambah!!. blk ja rumah akak ni tel aku cakap husband dia marah dan suruh gak cuti isnin tu..aku cakap..tgk la..susah la aku nk kena hantar nursey plak..dia kata tak pe la nanti dia call hari ahad... emm hari ahad mlm belum sempat aku nak call, dia dah call... cakap tak dapat la nk jaga hakim esok..sebab abg dia eksiden.. apa kaitannya dengan dia????? geram ni!!! tak pasal2 jan yg kena dengar aku membebel...

5. lagi... akak ni jaga 2 org budak. yang aku pelik mak budak yg lagik sorang ni selamber ja hantar dekat kakak ni even emergency ka apa. mgkin dia pun dah tak larat dah nk cuti kot..asyik cuti ja.. bad record la nanti..mcm aku..aku tak nak la buat macam ni.. akak ni asyik mengadu ngan aku ckp mak budk tu susah dapat cuti..... baru padan muka dia. aku yang sememangnya susah nak menolak ni..terpaksa la akur.. tapi tuhan mmg bg aku petunjuk la. pernah one day akak tu mintak EL katanya dia demam teruk sampai tak boleh bgn. tengahari tu aku tertidur dan termimpi yg bdk lagik sorang tu datang jugak.. mlm tu aku p la melawat akak ni..mmg betul budak yg lagik sorang tu tetap datang..tak ke pelik tu....

6. apa lagik a.. aa bab berkira tak payah cakap la..kudrat ka wang ringgit tambah lagik. dia mintak RM250 sebulan ok la. janji dia jaga elok..yer kerrr?? dah tu nasik sejemput pun tak pernah offer kat aku cakap tak payah masak. kawan aku nyer bby sitter tak de plak mcm ni. masak lauk jadi la kan.. tapi tak kisah la..maybe dia ni mmg jenis malas masak kot. bersabar lagik... aku balik lambat sket..dlm 6 lebih pun bising. but now aku sengaja balik lambat every day. sembahyang asar siap2 baru aku balik. baik aku hantar taska.. RM200 siap makan. dah tu ada belajar+aktiviti2 berfaedah lagik..sedang dalam pemikiran..hakim pun dah besar. tapi kesian gak..takut tak dapat perhatian plak ..maklum la ramai. tapi ada jumpa sorang akak ni dia amik RM200 gak sebulan plus makan. dia pun jaga sorang ja budak..ok..masuk dalam list..kali ni nk carik betul2 tak menyusahkan aku.

hah!!! penat tau menaip. mau kematu ujung2 jari jemari ku..mana taknya geram punya pasal..ku tekan2 keybord penuh perasaan..

ada lagik satu tapi tak berani plak aku nk cerita kat sini sebab aku cuma syak..emmm..abaikan..

so apa korang? mesti suruh tukar gakkan. yap kali ni aku MEMANG nak tukar..tak leh dibiarkan nanti naik LEMAK.

2 comments:

UmiHannan said...

so far bbsitter hannan ok,malah terlebih2 baik smpai kite naik segan.

Marini said...

Tukar jelah Syikin. Aku baca cite kau pun dah dapat imagine. Mesti letih melayan orang macam ni. BS Farhana pun, aku selalu buat spotcheck, so far takde lah mende buruk yang berlaku...

Related Posts with Thumbnails